Annie van Rees

Doe je mee? Geef nu je reactie!

ook hier, ook nu

Ook nu ik bij het Rode Kruis werk, kom ik weer het thema ‘diversiteit’ tegen. Dat blijft spelen, want we (ont)moeten elkaar steeds weer. Dus moeten we steeds weer nadenken, of beter: met elkaar omgaan.
Hierbij mijn verslag van de avond van 22 september j.l.

Diversiteit: discussie binnen het Rode Kruis of niet?

Diversiteit is een belangrijk thema binnen het Rode Kruis; het staat al jaren in de beleidsstukken. Het Rode Kruis moet een afspiegeling zijn van de samenleving.
Dus daar moet nu hard iets mee gebeuren in de praktijk! Kijk maar ‘s om je heen wat daar gebeurt.
Doet iedereen lekker mee? En is dat ook in District Utrecht zo?

Op donderavond 22 september was er op het kantoor van het Rode Kruis Utrecht een landelijke avond over diversiteit. Heel belangrijk en interessant natuurlijk, dus daar was ik ook bij. We waren met veertien mensen: een stel uit de afdelingen en een aantal van het Verenigingskantoor, die er in het Talentenprogramma over hadden nagedacht en nu graag hun project willen uitrollen.
Nicole, die al enkele trainingen bij afdelingen heeft verzorgd, leidt het onderwerp in. Ze stelt vast dat het een moeilijk onderwerp is om mee te beginnen, juist omdat veel mensen zich niet bewust zijn van hun eigen culturele gedrag. Als je dus vindt dat het Rode Kruis een afspiegeling is van de samenleving, moet je je daar bewust van worden. Je moet er lol in hebben mensen niet uit- maar in te sluiten. Om dat te bereiken, kun je verschillende onderzoeken bekijken; vooral persoonlijk contact scoort hoog.
Het Rode Kruis is er voor iedereen en door iedereen. En die iedereen moeten we dan dus breed definiëren. Dat is iedereen en dus niet ‘die ander’. Dat betekent een open sfeer naar alle mensen toe, van welke cultuur of sexe of leeftijd of handicap, die nou is. Dan zijn we samen het Rode Kruis – en dat is toch ons doel.

Dit werken we uit in drie groepen met drie stellingen: 1) Diverse minderheden worden beter bereikt met Rode Kruis diensten; 2) Het Rode Kruis is een afspiegeling van de Nederlandse samenleving en 3) Het Rode kruis wordt ondersteund door diverse Nederlanders in tijd en geld.
Dan blijken de stellingen in elkaar over te lopen. De groepen voeren vaak elkaars discussies. Duidelijk is: we moeten diversiteit van alle kanten aanvliegen. Daarbij is iedereen belangrijk. Centraal staat dat de sfeer, het vertrouwen in elkaar en persoonlijk contact van groot belang is.

Het is hartstikke fijn en nodig hierover door te praten. Daarom komt er een interne Yammer-groep: wordt allemaal lid en praat mee! Jij bent nodig!

12 oktober 2016 - Posted by | Uncategorized

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: