Annie van Rees

Doe je mee? Geef nu je reactie!

Lesje botbreuken: schrik niet

In februari was er een les EHBO-op-maat i.s.m. het Rode Kruis Veenendaal op het Ichtus College in Veenendaal. En daar mocht ik bij zijn!

Op een koude winterdag loop ik ‘s ochtends gehaast door de sneeuw, op weg naar het Ichthus College in Veenendaal voor een les EHBO op maat. Kwart voor tien gaat de bel voor het volgende blokuur, dus ik hoop maar dat ik niet uitglijd. Ik loop snel het schoolplein op, waar ik een heleboel fietsen geparkeerd zie; en kijk snel op de klok, die boven de ingang hangt: gelukkig, ik ben op tijd en er is niets gebeurd. Ik loop snel naar binnen en zie een heleboel kluisjes: daar kun je je lelijk aan stoten. Maar daar heb ik nu ff geen tijd voor.

foto veenendaal3

Een gebroken been, oeps: wat moet ik dan? Ik weet het niet, maar er lopen hier veel leerlingen, dus dat zal wel goed komen…, maar dan moeten ze dat wel eerst leren! Dus daarom komen Ricardo en Ank van het Rode Kruis Veenendaal ze vertellen wat er allemaal kan gebeuren en wat je dan moet doen. Zoals docente Lineke Boot zegt: ze moeten niet schrikken als iemand op de grond valt in een plas bloed blijft liggen. Daarom stelt ze graag haar les Zorg en Welzijn beschikbaar, zodat haar klas 2 kan zien en nadenken wat ze kunnen doen. Dat is ook belangrijk als ze voor volgend jaar een profiel moeten kiezen voor hun toekomstige beroepskeuze.

Daarom zijn ze nu in het gymlokaal om te luisteren en te oefenen. Instructeur Ricardo van het Rode Kruis Veenendaal– in het blauwe t-shirt met in witte letters ‘ehbo instructeur’ er op, achter zich een bok met wat giftige materialen en testen erop- staat met zichtbaar plezier voor de klas en stelt vragen aan de leerlingen, die meteen geïnteresseerd reageren. Nou ja, soms moet je hun aandacht wel even trekken, maar het lacherige sfeertje van de eerste keer is nu wel verdwenen. Samen met vrijwilligster Ank, die slachtoffer speelt, doet Ricardo een aantal botbreuken voor. Hij vertelt hoe belangrijk het is rustig te blijven, 112 te bellen en te vertellen wat er aan de hand is. Ricardo helpt Ank lekker te gaan zitten met een schooltas, die hij even pakt. En dan moeten de leerlingen elkaar helpen. Er liggen er al snel een paar languit uitgespreid op de grond. Ze worden voorzichtig benaderd door hun klasgenoten, die vaststellen wat hun probleem is, een arts bellen, en eerste hulp verlenen. Ricardo en Ank lopen het lokaal rond om te horen of ze het goed doen en te kijken of snelverband goed is aangebracht: want dat mag je natuurlijk niet afraffelen 🙂

Enfin, nog wat over vergiftigingen en volgende week met de AED en dan hebben we weer een groep mensen erbij met een EHBO-certificaat! Fijn!

Terwijl de les draait, is er meteen geregeld dat er een week later op de open dag van de school een standje van het Rode Kruis Veenendaal staat. Dus ook daar kan het Rode Kruis weer jongeren (en hun ouders) aanspreken.

En er is meteen een aanbod gedaan voor AED-training van de docenten vanuit het potje van Serious Request. Ook zijn er al meer scholen benaderd voor lessen EHBO op maat. En wie weet, levert dat weer jonge Rode Kruis’ers op die opgeleid moeten worden en dan weer hard meewerken aan de nodige hulp!

In november bestaat het Rode Kruis Veenendaal 90 jaar. Dus dan lees je meer over de afdeling, met een welgemeende FELICITATIE ! Ze zijn al hard aan het voorbereiden…

26 oktober 2019 - Posted by | Uncategorized

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: