Annie van Rees

Doe je mee? Geef nu je reactie!

Schrijven

Tja, schrijven.

Schrijven, daar kun je heel veel over schrijven. Ik vind het hartstikke leuk om te doen en verbeeld me dat het resultaat zeer leesbaar is. Maar wat is schrijven?

Schrijven is ook maar een middel. Interessanter is de vraag waarvoor je het gebruikt. En of dat dan aankomt bij je publiek. Kunnen zij er wat mee?

Schrijven kun je op veel manieren doen. Belangrijkste vraag is: wie is je publiek? Wat vindt het lekker lezen?  Een verhaal voor kinderen schrijf je anders dan een beleidsadvies bij bijvoorbeeld een gemeente of als adviseur bij  Schakels, partner in Welzijn en Zorg.

Ik schrijf kort, maar puntig. Een duidelijke structuur vind ik essentieel. Vandaar dat ik , bijvoorbeeld van de eindredacteur van Het Rode Kruis, nog weleens de opmerking kreeg: ‘Hmm, leuk stukje, maar kan het niet wat langer?’  Enfin, kort maar krachtig hoort dus bij mij. En als beleidsmedewerker heb je die eigenschap dan weer wel nodig.

Daarnaast zijn er ontzettend veel onderwerpen waar ik me in wil verdiepen. Ik wil er echt grip op krijgen.  In mijn studie heb ik geleerd me snel en zorgvuldig in te lezen in allerlei onderwerpen. Dagelijks profiteer ik nog van deze belangrijke vaardigheid om snel veel kennis op te  doen en te verwerken.  En dan vind ik het  leuk die zo te beschrijven dat anderen daar meteen wat aanhebben. Daar wordt je tekst wel weer langer van want dan moet je je ‘intelligente’ gedachtesprongen toelichten en  pakkende voorbeelden en illustraties bedenken. En daarbij dan toch de structuur van je tekst in de gaten houden! En dus kort en duidelijk blijven.

Mijn deadlines haal ik altijd keurig. Altijd precies op tijd. Voor mijn studie schreef ik altijd meteen het gevraagde aantal bladzijden. Precies in de tijd die er voor stond. Ik ben een perfectionist, dus dat doe ik in 1x goed. Dat geldt ook voor mijn verhalen voor Vertel Het Maar. Of als ik na een kerkdienst achter de computer ga zitten en direkt een samenvatting van de preek intyp, reageert Reinout verrast (en nee, ik heb nog niet van Reinout gewonnen door een gelijktijdige samenvatting te maken, die ook nog lekker leest.)

Schrijven kan ik dus. Maar nu wil ik ook nog  de mogelijkheden van schrijven voor het internet – want die zijn er beslist- ontdekken. En dat kost best moeite voor een perfectionist! Want ik ben niet in staat alles in 1x goed te doen. Dus ben ik – na lang wikken en wegen- toch maar begonnen met deze website. Ik vind het hartstikke leuk als jij mij  (opbouwende…) kritiek geeft. Dus, zoals er boven deze site staat: ‘Doe je mee? Geef je reactie!’


Tja,schrijven.                                                                                                                                                                                                                            Dat doe ik graag en goed. Maar hoe laat ik je dat nu zien?

Want adviezen en rapporten bij gemeentes zijn natuurlijk intern.

En mijn verhalen voor VertelHetMaar staan in een boek, niet op internet dus; maar kijk ’s op hun site www.vertelhetmaar.nl (een copie van een verhaal staat bij berichten.

Mijn bijbelverwerkingen staan wel op internet: www.ankergemeente.nl

Ook voor notulen gebruikte ik mijn vaardigheden al vaak. Altijd spannend om de diverse beweringen van anderen goed in woorden te vangen!

De komende tijd ga ik bedenken hoe je een goede eindredacteur vooor het blad  Samen van Het Anker in Nieuwegein, bent.

1 reactie »

  1. Oei, wat loopt dit al weer achter: ondertussen heb ik de herdertjestocht voor 5G geschreven, nieuwsbrieven van het Rode Kruis District Utrecht, levensboeken samen met clienten van de Algemene Hulpdienst Nieuwegein en nu ben ik net begonnen als eindredacteur van de Cronyck de Geyn (Historische Kring Nieuwegein; en wie weet, komt er weer een nieuwe tentoonstelling in Museum Warsenhoeck ( https://www.museumwarsenhoeck.nl/thema-expositie): kom je kijken?!

    Reactie door annie van rees | 20 april 2022 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: