Annie van Rees

Doe je mee? Geef nu je reactie!

Huisvrouwen en kaboutertjes

Vandaag las ik in Trouw weer een commentaar op de Club van Slechte Huisvrouwen. Dat is een site met leuke stukjes over de nodige stereotypen.

Ditmaal  kwam ik de club tegen in de column van Elma Drayer, die ik op een goed moment ook ’s even las. Jammer genoeg beschrijft Elma Drayer niet zomaar het verschijnen van deze club op internet, maar neemt ze meteen stelling tegen de ‘moedermaffia’ met ‘hun gewichtige huishoud- en opvoedtaken’.  Er is nu tenslotte ook een Club van Trotse Huisvrouwen. Ook op die site veel stereotypen. Veel leesplezier gewenst!

Zelf denk ik dat er ook waardering nodig is voor de ‘kaboutertjes’ (wie?) die het huishouden draaiende houden. Sommige dingen moeten gewoon gebeuren: maar door wie?

Huisvrouwen lijken op kaboutertjes: je ziet ze niet (geeft ze ook zeker geen waardering), maar ze zijn wel essentieel voor een goedlopend huishouden. En een goedlopend huishouden is de voorwaarde voor huiselijk geluk ofwel de springplank voor succes. Blijkt uit onderzoek niet dat getrouwde mannen beter functioneren en minder snel overwerkt raken? En benadrukken pedagogen niet het belang van een gelukkige jeugd c.q. goede basis? Daarvoor hebben we toch echt kaboutertjes nodig in deze maatschappij!
Belangrijke vraag is echter wel: wat is een goed huishouden? En wie zorgt daarvoor? Als u bovenstaande alinea’s leest terwijl u vrouw vervangt door man en vrouw samen? Wat dan? Elma Drayer heeft dus ongelijk dat ze de discussies op clubvanslechtehuisvrouwen.nl en trotsehuisvrouwen.nl afdoet als komkommernieuws. Dit is wel degelijk een hot item! Het betreft de vraag wie voor het huishouden verantwoordelijk is. En dat is traditioneel de vrouw achter het aanrecht. Maar dat is hard aan het veranderen. Tegenwoordig mogen we zelf kiezen hoe we de huishoudelijke taken verdelen. En mogen mannen vaderen. Maar, Elma Drayer heeft helaas gelijk: er zijn nog de nodige karaktertrekken over van vroeger. Helaas is haar column hier wel weer een voorbeeld van. Waarom schrijft ze zo neerbuigend over thuisblijfmoeders? Die zijn gelukkig met hun keus dus gun ik ze die van harte. U moet belist ’s kijken op trotsehuisvrouwen.nl voor tips om het huishouden sneller te doen (bij slechtehuisvrouwen.nl heb ik die nog niet gezien – maar ik kom er ook niet aan toe alles te lezen; misschien is een rubriek ‘tips’ slim voor beide sites.)
Ik heb dus echt respect voor mensen die het huishouden goed weten te doen. Alleen ik wil een andere keus maken. Helaas was ik gedwongen te kiezen tussen baan en kinderen en noemen anderen dat nu een gat in mijn c.v. Nou ja!

Enfin, nu die kaboutertjes nog. Dat zou alles een stuk makkelijker maken.

P.S.  Oei, nu moet ik mezelf toch snel corrigeren: de clubvanslechte huisvrouwen heeft wel degelijk een rubriek met tips! Ook de blog van trotse huisvrouwen geeft veel ideeen. Enfin, leuk leesvoer!

P.S.  Heeft u een tip voor mij hoe om te gaan met het zogenaamde gat op mijn c.v. Ben ik nu een thuisblijfmoeder??

26 augustus 2010 - Posted by | Politiek

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: