Annie van Rees

Doe je mee? Geef nu je reactie!

Kijk ’s om je heen

Jaaaa, 2018 is echt weer begonnen en dat wordt nog versterkt door alle voorjaarsbloemen die hun kopje weer boven de grond uitsteken. Als je buiten fietst, hoor je de vogels al weer hard fluiten.

Eigenlijk wil ik nu lekker gaan zonnen, maar ik ben lekker druk, druk, druk. Van mijn leeskring tot een leuk interview met een enthousiaste rode kruis vrijwilliger. En tussendoor maak ik dan nog foto’s en schreef dit stukje voor de Oculair, het blaadje van Fotogein. O, de plaatjes zijn niet mooi meegekomen – daar kijk ik dan nog naar – staat onderaan op mijn to-do-lijstje, hoor!

kijk ’s om je heen!

hoi,IMG_0456
Ik ben lid geworden van Fotogein om samen het fotograferen te ontdekken. Als je om je heen kijkt zie je wel heel veel wat je wilt vastleggen! En ik weet nu al dat ik daar te weinig tijd voor heb. Maar: het begin is het halve werk. Dus we gaan vrolijk door. Op het moment luister en kijk ik. (o ja, de foto hiernaast heb ik 5 januari bij Scheveningen gemaakt en hangt nu op de fotogein-expositie in De Kom te Nieuwegein). Mijn man vindt dit stukje dan ook rommelig: denken jullie mee over de lijn? Want die is er vast wel, maar volgens mij zie ik hem nog niet.

Veel
Zo hoorde ik op maandagavonden al veel goede opmerkingen en las interessante stukjes in de Oculair. Tijdens de lezingen van Aldwin Kroeze in IJsselstein ( aangekondigd in een vorige Oculair) hoorde ik iets van de discussie tussen documentaire en kunst.
Enfin, tijdens de 2e W.O. was het vervalsen van persoonsbewijzen natuurlijk gewoon nuttig. Uberhaupt hebben foto’s veel invloed bij oorlogsellende en onderzoek daarnaar ( ‘sorry’ ). Maar ja, of je nu moet gaan slepen met lijken voor een mooie compositie???
Enne: loop ook eens door het Catherijne Convent in Utrecht en bekijk alle spotprenten en satires in de strijd tussen katholieken en protestanten – gewoon lachen dus.

Breder kader en kriebels
Beeld is onmisbaar bij tekst; onze cultuur wordt steeds visueler…Dat zie je ook terug in het aanbod van workshops voor redactie en wetenschap. Kortom: fotografie heb je overal nodig, dus. ‘Gewoon’ om van te genieten. Maar ook de intro van Maarten in Oculair 2 waarin hij vertelt over de stichting fotografie tegen de armoede en de kriebels nu zelf wat te doen. Enfin: kriebelt het bij jou en mij nou ook?

Wereld
Foto’s leggen een stukje wereld vast. Het is fijn zo wat moois te zien om je heen en daarin te zoeken, nog beter te leren kijken. En daarbij horen heel veel aspecten: vorm, kleur, beeldsymboliek enz. En daarbij is de technische kant een goede ondersteuner om een interessant en aantrekkelijk beeld te scheppen – ik hoop dat kijkers dat onbewust meekrijgen waarover wij lekker discussieren.

Enfin, er is een wereld te ontdekken! Steeds weer opnieuw! Doen!

Inspiratie
Maar: om te doen, heb je ideeën nodig. Inspiratie zal bijvoorbeeld ook de tentoonstelling magische miniaturen in het Catharijne Convent in Utrecht van 23 februari t/m 3 juni, geven. Bij die tentoonstelling worden veel interessante lezingen georganiseerd, bijvoorbeeld de lezing kleur, verf en religie, 5 april door Monica Rotgans, die beeldend kunstenaar, kleurexpert, schrijver en fotograaf is.

Plaatje erbij
O ja, en natuurlijk staan er veel mooie foto’s op de site van het Catharijne Convent. Die bekijk ik nu met een kop koffie – en straks ga ik in het echt! Jij ook? Ik hoor graag jouw ervaring! (of stuur je copij naar de Oculair)

16 maart 2018 - Posted by | Uncategorized

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: