Annie van Rees

Doe je mee? Geef nu je reactie!

De wereld draait om mensen (ook zg. ‘minder talentvollen op de arbeidsmarkt’)

Nou ja zeg! Ik las in de krant van dinsdag dat zeven ‘experts uit wetenschap en bedrijfsleven’ een open brief aan werkgevers en politiek hebben geschreven. Daarin waarschuwen ze dat een tekort aan gekwalificeerd personeel straks de economische ontwikkeling kan bedreigen. Er moet worden  gekeken naar mogelijkheden om de arbeidscapaciteit van ‘minder talentvollen’ te benutten. Sic! Wat een taal! Zien wij anderen dan ‘de beste sollicitanten’ als slechter? Dat is toch achterhaald. Personeelsmanagers die ik ken, weten best dat zij noodgedwongen afgaan op indrukken; dat er helaas veel van het toeval afhangt. De laatste jaren is er al heel veel geschreven over diversiteitsbeleid (hier heb ik indertijd als adviseur bij Schakels ook al het nodige van gelezen en bediscussieerd). Je struikelt over het woord ‘diversiteit’ tegenwoordig, je zou er gewoon genoeg van krijgen. Maar kennelijk is het nog niet genoeg…
Maar in deze tijd van economische crisis grijpen wij volgens Intermediair terug op het oude en vertrouwde: de macht (weer) aan de macho’s en op het werk homogene teams van blanke mannen met allemaal dezelfde opleiding, want die weten van aanpakken. En dat hebben we nodig in deze tijd!
Maar helaas gebeurt er nog meer in deze tijd: er ontstaat schaarste op de arbeidsmarkt. En dus moeten we volgens genoemd artikel nadenken en onze eisen verlagen (sic). Maar is dit nou echt eisen verlagen? Hebben we het hier over ‘minder talentvollen’? Volgens de theoriën over diversiteitsbeleid gaat het om anders kijken naar de werkelijkheid: er valt veel te winnen als we de oude structuren met homogene groepen loslaten. Dat kost inderdaad best wel moeite, maar daar krijgen we dan ook veel voor terug. Want als we nieuwe mogelijkheden durven beproeven – bijvoorbeeld Wajongers niet aan de kant laten staan-, geven we de ruimte aan openheid en creativiteit. En kunnen we samen leren en inspireren. En dat werkt (ook volgens onderzoek). Met vertrouwen in de toekomst.
Gelukkig lees ik in de krant van vandaag al weer over diversiteit. Want in Brussel weten ze dat mannen en vrouwen meer zijn dan alleen werknemer. Dat verrijkt. En zelf heb ik bij de post weer twee kinderbladen. Leuk!

Enfin, ik hoop dat ik het allemaal verkeerd begrijp. Als ik bovengenoemd artikel weer lees en eromheen google, kom ik veel tegen waar mijn mond van open valt: zijn wij zo stom? Of ben ik zo naïef en ideologisch? Maar goed: ik blijf denken dat de wereld om mensen draait.

22 oktober 2010 - Posted by | Politiek

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: